S Health – Samsungs hälsoapplikation!

Vad är S Health?

S Health är Samsungs smartphone-applikation för att mäta samt registrera diverse markörer som har med hälsa, sömn, kost och aktivitet att göra. Med en inbyggd sensor på telefonens baksida (bredvid kameralinsen) som man sätter sitt pekfinger emot kan telefonen mäta ens puls, syrenivå i blodet eller ens stress-nivåer. När det gäller stressnivåerna så känner sensorn av hur oregelbunden ens puls är och baserar sitt svar på det, har man hög oregelbundenhet i pulsen vid vila så är detta bra och ett tecken på låga stressnivåer, har man för lite oregelbundenhet och en jämn puls vid vila är detta ett tecken på stress och inte tvärtom som man kanske skulle kunna tro.

Fungerar som en hälso/fitness-journal utöver ett mätinstrument.

Förutom att mäta puls, syrenivå i blodet och stress-nivåer så kan man manuellt registrera information i appen så som hur länge och bra man sovit, hur många koppar kaffe man dricker varje dag, vad man ätit och hur många kalorier man konsumerat, hur många steg man har tagit under dagen (om man haft mobilen i ficken dvs), ens vikt eller blodtryck samt mycket mer. Det blir helt enkelt som en logg över vad man väljer att registrera och mäta. Snygga grafer över ens resultat visar tydligt på om man lyckats med sitt mål, till exempel att dricka mindre än ett visst antal koppar kaffe per dag, om man nu har det som mål.

Mina egna resultat.

Inför att skriva detta inlägg så testade jag att mäta puls, syrenivå och stressnivå på mig själv av ren nyfinkenhet men även för att ni skulle kunna få en bild över hur gränssnittet och appen ser ut.

Nedan är bild på pulsen, 70 slag per minut vilket är inom det normala intervallet vid inaktivitet.

Puls

 

Nästa bild är på min syrenivå i blodet, vilken hamnade på 98%, också detta får anses normalt.

Syreniva

 

Sista bilden är på mina stressnivåer, som är medelhöga vid mättillfället.

Stressniva

Är mätningarna korrekta?

En del intressanta observationer jag gjort när jag mätt stressnivåer är bland annat att jag alltid får mina lägsta nivåer när jag mäter samtidigt som jag gör en andningsövning, vilket indikerar på att övningen hjälper helt enkelt. När jag lät en ganska otränad, ohälsosam och bakfull polare mäta sin stress under ett pass discgolf-pass visade mätaren på max stress, hans kropp mådde uppenbarligen inte bra just då och det fick vi ett kvitto på. I övrigt verkar alla personer som är mer åt det stressade och neurotiska hållet få just höga stress-nivåer när de mäter och mer avslappnade personer får lägre nivåer, vilken helt enkelt är ett tecken på att sensorn gör sitt jobb och mäter korrekt.

För mer information om S Health appen samt vilka tillbehör (vågar, pulsmätare, blodsockermätare mm) samt vilka tredjeparts-appar som är kompatibla med S Health klicka här.

(Bilden i toppen av inlägget är en random träningsbild på mig själv, träning och hälsa är ju en solklar koppling)

// Joakim

Save

Save

Save

JoakimJpaa

Välkommen! Här på min blogg finner ni inlägg om Göteborg, Kost & Hälsa, Träning, Meditation & Mindfulness samt en del annat! Läs mer om mig här!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: