Vad Är Paleokost?

Vad Är Paleokost? Paleokost eller stenålderskost som det även kallas är en kosthållning som innebär att försöka äta så som vi människor åt när vi var jägare och samlare fram tills för cirka 10000 år sedan när jorbruket började ta fart. Den grundläggande tanken är att vi människor fortfarande är anpassade till en sådan kost och att vad vi äter nu gentemot då är helt annorlunda medans vi själva och våra gener inte är det, vi är alltså anpassade för den typen av kost. Man kan också säga att tanken är att äta naturlig mat som genomgått så få onaturliga och/eller skadliga processer som möjligt. När vi talar om kött är ekologiskt gräsbeteskött något som föredras inom paleo-gemenskapen, när det gäller fisk så är det vildfångad som gäller och inte odlad, även om man på många håll inte krånglar till det och tillåter all fisk, det hela kan vara lite godtyckligt ibland. Grönsaker som är ekologiskt odlade är att föredra framför konventionellt odlade grönsaker som besprutats med giftiga medel. Nedan följer en enkel lista över vad som ofta anses okej att äta och vad som bör undvikas att äta inom denna kost.

Att äta:

-Kött, Ägg, Fisk & Skaldjur.
-Grönsaker.
-Rotfrukter.
-Frukt & Bär.
-Nötter & Frön.
-Naturligt havssalt/himalayasalt.
-Hälsosamma oljor så som kokosolja, olivolja och avocadoolja.

Att undvika:

-Spannmål (vete, havre, korn mm).
-Baljväxter (bönor, ärtor, jordnöt mm).
-Mejeriprodukter (mjölk, grädde, smör, ost).
-Ohälsosamma oljor så som soyaolja, majsolja och solrosolja.
-Raffinerat socker.
-Bordssalt.

Det har bildats en “community” runt paleokost och vad som anses okej att äta inom paleo är inte alltid enbart baserat på hur man åt på den tiden utan en hel del undantag finns. Exempelvis anses ofta potatis okej att äta då det är en rotfrukt som växer i vår jord men faktum är att potatisen som fanns under paleo-eran var vild och inte särskilt bra att äta för oss människor. Nötkött som vi nu äter kommer ofta från nötkreatur som betar på våra marker och inte bara från vilda djur så som bisonoxen, endå är nötkött väldigt accepterat inom paleo. Poängen är att man inom paleo fokuserar på mat vi åt när vi var jägare och samlare och att det är ett sätt att tänka kring vilken mat som vi är anpassade för. Det finns dock en del undantag utöver denna mat, dessa undantag är dock alltid naturliga livsmedel som inte har genomgått några skadliga processcer.

Ett stort fokus inom paleo är att äta hälsosamt, det är största anledningen till varför många börjar äta denna kost. Alla livsmedel inom paleo är dock inte bra att äta i för stora mängder bara för att de är naturliga.  Frukt är paleo men det betyder inte att man bör äta hur mycket frukt som helst eller att det var vanligt att man gjorde det då, antagligen är för mycket frukt (fruktos, fruktsocker) inte jättebra för oss. Man bör sträva efter att hitta en bra balans mellan de olika livsmedlena.

Ett par fördelar med att äta paleokost kan vara:

-Att man ofta äter ekologiskt.
-Att man äter rikligt med grönsaker (ersätter ofta pasta, ris, bröd mm).
-Att man äter mat med ett lägre glykemiskt index (GI)  (inget raffinerat socker eller vitt mjöl).
-Att man undviker tillsatser och e-ämnen då man lagar mat från grunden på naturliga livsmedel.
-Att man uppnår en bättre balans av omega 3 och omega 6 (bland annat genom att undvika den del växtoljor).
-Att man bland annat undviker gluten och laktos då det inte finns med i kosten alls.

(Bild i toppen av inlägget lånad från: http://www.nutritionsecrets.com)

// Joakim

Save

JoakimJpaa

Välkommen! Här på min blogg finner ni inlägg om Göteborg, Kost & Hälsa, Träning, Meditation & Mindfulness samt en del annat! Läs mer om mig här!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: